Boglig struktur

På Vejle Idrætsefterskole giver vi hjernen den daglige motion, som resten af kroppen får i idrætstræningen.

Vi har interne prøver!

Alle elever i 9. klasse på Vejle Idrætsefterskole skal i ifølge den gældende lov til en optagelsesprøve, da de ikke aflægger FP9, men derimod skolens egne prøver. Det gælder også vores 10. klasses elever, de har dog retskrav efter 9. klasse til evt. ungdomsuddannelse.

På lige fod med alle andre modtager de derefter en bekræftelse fra deres førsteprioritet på ansøgningen. For at blive optaget skal elever, der går til FP9, bekræfte deres gennemsnit ved de skriftlige og mundtlige prøver. Elever fra vores 9. klasse skal til en optagelsesprøve i stedet.

Optagelsesprøven afholdes typisk i april/maj. Som udgangspunkt holdes den på det gymnasium, hvor eleven søger optagelse.

Vi tilrettelægger vi naturligvis vores afslutning på året, så tingene hænger sammen for eleverne. I forhold til den centralt stillede prøves sværhedsgrad skal I tænke, at uddannelsesparate elever kan bestå den. Man har i øvrigt to forsøg.

For alle, der ikke har aflagt de ministerielt stillede prøver (FP9 og FP10) gælder det fortsat, at de ikke har retskrav på optagelse på ungdomsuddannelserne. Det har dog i praksis ingen betydning, da erfaringen viser, at eleverne bliver optaget på de ungdomsuddannelser, de søger alligevel.

Desværre er der en enkelt ungdomsuddannelsesmulighed, som ikke er åben for vores 9. klasses elever. Det drejer sig om muligheden for at tage HF efter 9. klasse. Muligheden for HF efter 9. klasse benyttes kun af ganske få. Det er dog vigtigt, at I er ordentligt oplyste om denne ene begrænsning. Der er ingen problemer med at komme på HF efter 10. klasse.

Nedenfor kan I se videopræsentationer af vores fire forskellige studieretninger, samt en kort beskrivelse. Vi kan desværre ikke tilbyde fransk.

Studieretningerne

I denne folder præsenterer vi de spændende studieretninger, som skolen tilbyder. Vi kombinerer idræt og boglig undervisning, så du kan udvikle dig både fagligt og fysisk. Uanset om du interesserer dig for samfundsforhold, naturvidenskab, teknologi og design eller business, finder du en studieretning, der matcher dine interesser. Hver retning giver mulighed for fordybelse i både teoretiske og praktiske emner, så du kan udforske din passion og få en god afslutning på grundskolen.

Business

Overvejer du en erhvervskarriere, eller interesserer du dig for, hvordan erhvervslivet fungerer?

På vores businessretning kommer du til at arbejde med processen fra idé til virkelighed. Du skal blandt andet arbejde med at lave din egen virksomhed, hvor du vil få indsigt i de processer, der skal til i opstarten af en iværksætter proces, samt markedsføre og pitche ideen.

Du vil komme til at arbejde med de økonomiske og retslige områder, og du vil få indblik i, hvordan du udvikler, formidler og driver en virksomhed. På denne studieretning præsenteres du for de begreber og det sprog, der knytter sig til erhvervslivet.

Science

Er du vild med naturvidenskab og ønsker en større forståelse for den verden, vi lever i?

På science vil du få en større indsigt i, hvordan verden hænger sammen. Du kommer til at arbejde projektorienteret med de naturvidenskabelige fag, hvor du både skal arbejde teoretisk og praktisk. På denne retning undersøger og beskriver vi den verden, vi lever i, samt de udfordringer og muligheder vi og videnskaben står overfor.

Det kan blandt andet handle om klima, miljø, energi- samt fødevareproduktion.

Design og Teknologi

Har du en kreativ iværksætter gemt i dig, eller interesserer du dig for, hvordan nye teknologier fungerer?

På denne studieretning arbejder du med designprocesser og forståelsen af digitale teknologier. Det handler om at være opfindsom og kreativ og at kunne omsætte metoder og teorier til konkrete produkter gennem brugen af forskellige teknologier.

Du kommer til at arbejde med digital fabrikation i vores Makerspace, hvilket vil sige, at du lærer at anvende computeren til at producere og designe fysiske produkter.

Du kan blandt andet stifte bekendtskab med programmering af robotter, udarbejde produkter som lamper, t-shirts tryk, escaperoom, 3D-printede navneskilte og klistermærker.

De fabrikationsmetoder vi bruger er:
• Lasercutter
• 3D printer
• Vinylskærer
• Broderimaskine
• Microbits og Arduino

Samfund

Er du nysgerrig på den verden, vi lever og ønsker en større forståelse for vores samfundsforhold og omverden?

På vores samfundsretning arbejder du med at forstå den verden, vi lever i. Her vil du få indblik i både lokale, nationale og internationale forhold samt en øget forståelse for vores samfundsforhold og vores omverden.

Vejle Idrætsefterskole er ambassadørskole for Europa Parlamentet, og du vil derfor også møde politikere og andre spændende personligheder fra internationale organisationer enten digitalt eller live.

Læs mere

Undervisningen er seriøs og målrettet, at du har mulighed for at fortsætte videre på en ungdomsuddannelse. Derfor stiller vi også krav. Vi forventer, at du overholder afleveringsfrister, at du kommer til timerne, og at du viser engagement. Derfor kan du også forvente det samme af VIES’ lærere. Vi er her for at give dig indsigt, gøre dig knivskarp og give dig lyst til at lære endnu mere.

Med vores studieretninger bestræber vi os på, at du på VIES bliver klogere på, hvordan din uddannelsesmæssige fremtid skal se ud.

Dit år på Vejle Idrætsefterskole er ikke kun afslutningen på grundskolen. Det er her, at du træffer vigtige valg omkring din videre uddannelse og din fremtidige karriere. Derfor tilbyder vi dig muligheder for at vælge den studieretning, der passer bedst til dit videre dannelses- og uddannelsesforløb.

Vi hjælper med at skærpe din opmærksomhed på bevidst at træffe valg for din egen fremtid. Vi bygger bro til din kommende ungdomsuddannelse og højner dit faglige niveau, så du er forberedt optimalt til at skabe din videre uddannelsesrejse.

Vi underviser dig ud fra vores pædagogik om, at undervisningen skal være tryg og varieret samt give plads til fordybelse og udvikling. Læring og bevægelse er en integreret del af undervisningen på Vejle Idrætsefterskole.

Vi tilbyder ikke 9. klasses eller 10. klassesprøven, vi har vores egne interne prøver. Vi stiller formaliseret lektielæsning til rådighed i hverdagen, hvor der er mulighed for at få hjælp. Vi tilbyder dog ikke specialundervisning.

Vi kan desværre ikke tilbyde fransk.

Efterskolens lærere og vejledere vil understøtte din personlige og faglige udvikling og rådgive dig bedst muligt, så du bliver i stand til at tage valg omkring din uddannelse og konstruere din egen karriere.

Studieretningerne komme på besøg på STX, HTX, HHX, EUD/EUX, så du får indblik i de forskellige ungdomsuddannelser.